כמה זה עולה לנו המאבק האינסופי בין מחסנים עמוסים לעייפה או ניהול פריטים בצורה הנכונה ביותר, השיווק מבחינתו שיהיה והכל, גם הייצור, אבל מלאי עולה כסף והרבה, מימון , אחסנה, לוגיסטיקה, מיסים…

כל ארגון מחזיק מלאי של מוצר מסוים. אלא שסוגי מלאי מסוימים  חשובים יותר מאחרים.

הדרישה לספק מוצרים  בזמן הנכון ובכמות הנכונה יוצרים את הצורך בהחזקת מלאים.

במצב אידיאלי היו פרטי המלאי מגיעים ליעדם בדיוק בזמן ובכמות הנכונה, כדי לספק את הדרישות היומיות. אילו זה קרה, היתה כמות המלאי  תמיד  מינימלית, שכן הספקים היו מספקים בדיוק את הכמויות הנחוצות ובדיוק בזמן.  אבל  יש מספר גורמים היוצרים את הצורך בהחזקת מלאי.

במקום הראשון – טעויות בתחזית הביקוש

אי דיוק בקביעת הביקוש היומי לפריטי מלאי יוצר את הצורך בהחזקת מלאי חירום או  מלאי ביטחון  לגישור על פערים  אלה בביקוש.
ככלל, ככל שהטעות בתחזית הביקוש גדולה יותר, כך גדל המלאי שיש להחזיק.

משלוחים באיחור

הצורך בניהול מלאי נוצר גם בגלל ספקים הנכשלים בביצוע משלוחים בזמן שנקבע. ככל שטווח מועדי ההספקה  הוא  רחוק, כך גדל הסיכון למחסור  במלאי בגלל  איחור במשלוחים.

עלות ניהול מלאי בעסק היא גבוהה בארגונים רבים. ערך המלאי הנרכש יכול אפילו ליצור קושי  בתזרים מזומנים, כאשר החברה מחזיקה יותר מדי מלאי ואינה מסוגלת לספק מוצרים מוגמרים ללקוחותיה.

עלינו לזכור כי המלאי הנרכש "קושר" כסף או הון של העסק שהיה אפשר לנצלו להשקעות בשטחי פעילות אחרים, כמו תשלום משכורות או אפילו קניית ציוד ומכונות חדשות. מצב זה מוכר כעיקרון של עלות ההזדמנות.

לעומת זאת, כאשר החברה מחזיקה את כמות המלאי הנכונה,  ישתפרו ביצועי הארגון.

הדרישה לספק מוצרים בזמן הנכון ובכמות הנכונה יוצרים את הצורך בהחזקת מלאים

עלות ההון

הכסף המושקע  מקורו בדרך כלל  בהלוואות בנקים.  העלות מתבטאת בריבית שתשולם לבנק (דהיינו חיובי הריבית של הבנק).

מאידך, אם הכסף לא נלווה, הרי שהחברה מחזיקה מלאי  שאינו נושא ריבית. על כן במקום להחזיק מלאי, החברה יכולה להשקיע את הכסף במשהו אחר.

עלויות תקורה

עלויות אלו כוללות את הפחת או את עלות ההשכרה של המחסנים, והן כוללות גם עלויות תקורה בגין חימום/קירור ותאורה במחסנים, ביטוח ועוד.

אילו לא היה קיים מלאי, הרי שלא היה  צורך רב במחסנים ואז לא הייתה נצברת תקורה. עלויות תקורה אחרות הן עלות ההשכרה או ההחכרה של השטחים ועלויות הפחתה של ציוד.

ניהול מלאי בעסק

מלאי יש לנהל. בדרך הטבע יגדלו העלויות  ככל שיגדל המלאי,  אבל עלויות מסוימות- כגון עלות כוח האדם במחסן, לא תעלה ביחס ישר לגודל המלאי.  הרי אי אפשר להגדיל את הסגל ברבע או חצי מחסנאי!

בנוסף לכוח האדם יש להחזיק מערכות ממוחשבות וציוד נלווה.  את המלאי יש לבדוק ולבקר, עלויות אלו יגדלו בדרך כלל ביחס ישר לגודל המלאי.

בבחינת מערכת ניהול המלאי והמחסנים לרוב נמצא מלאי שלא משוייך לפריט , מלאים מתים שניתן להפטר מהם ולא לשלם אחזקה שוטפת, הגדרות פריט וספק, בחינת נקודות ההזמנה ומעבר לשיטות JIT , קבלת החומר או הפריט בזמן הנדרש באמת.

המאמר נכתב ע"י:

גיל צפוני הינו מומחה ביעוץ תפעולי וחברות ועסקים, מנכ"ל ארגון מנהלי רכש ולוגיסטיקה בישראל (עמותה ציבורית), מנכ"ל ובעלים של חברת מיקוד לעסק

שתף עמוד: